» Home
» Archief
» Columns
» Schema & Uitslagen
» Stand
» Stats
» Spelers
» Teams
» Trades
» Geblesseerd
» Forum
» Gallery
» Colofon
» Contact
Wie steun jij?
 De Spelers
 De NHL
 Geen van beide
 
World Cup terug in Canada
15/09/2004 - De World Cup is na 13 jaar weer terug in Canadees bezit. En het zal het laatste ijshockey van het hoogste niveau zijn voor een lange tijd als de NHL in lockout gaat.

Joe Sakic, Scott Niedermayer en Shane Doan scoorde alle op Canada’s eerste schot van elke periode. Goalie Martin Brodeur kwam terug van een pols blessure en maakte 27 reddingen om zo de 3-2 winst binnen te halen tegen Finland in de World Cup of Hockey finale wedstrijd.

De organiserende natie vierde de overwinning, maar er hing een naar luchtje boven want de NHL spelers CAO loopt vandaag af. En de gespreken loop nog altijd niet.

“Daar maak ik me morgen wel zorgen over,” zij Sakic, die in totaal 4 goals had dit toernooi. “Vanavond gaan we een feestje vieren.”

“Het ziet er naar uit dat het lang gaat duren voordat ik weer terug het ijs op mag,” zij team captain Mario Lemieux, speler en eigenaar van de Pittsburg Penguins. “Ik ga gewoon proberen om in vorm te blijven en nog proberen een paar jaar te kunnen spelen en gewoon te genieten.”

Canada heeft het toernooi voor het laatst in 1991 gewonnen, toen de World Cup of Hockey nog de naam Canada Cup had. In 1996 verloren de Canadezen van buurland Amerika in de finale.

Daar mee toont Canada toch aan dat zij “het” ijshockey land zijn. Ze werden 2 keer achterelkaar wereld kampioen, in 2002 Olympische kampioen en nu dan WCOH kampioen.

Sakic opende de score al na 52 seconden, hij nam een prachtige pass aan van Lemieux en schoot de puck achter Miikka Kiprusoff. Kiprusoff liet slechts 6 goals door in de eerste 5 wedstrijden van het toernooi. Net als in de Stanley Cup finale toonde hij een dragende speler te zijn maar ook daar trok hij aan het kortste eind.

Riku Hall mocht mee doen in plaats van Ville Nieminen, hij trok de stand gelijk na 6.34 gespeeld te hebben in de 1ste periode. Hij veranderde een schot van Toni Lydman en versloeg Brodeur.

In de 2de periode kwam het eerste schot van Canadese zijde pas na ruim 3 minuten gespeeld te hebben, hij was echter wel gelijk raak. Niedermayer schoot een lauw schotje maar hij ging tussen de bennen van Kiprusoff.

“Het was niet ze beste wedstrijd,” melde coach Summanen. “We maakte een paar fouten als een team.”

Maar een geweldige solo actie van Tuomo Ruutu trok Finland weer terug in de wedstrijd aan het einde van de 2de periode.

Ruutu kreeg een pass van Lydman, hij versloeg Brad Richards een schaatste het aanval vak binnen, vervolgens liet hij Niedermayer en Gagne in het nakijken. En schoot vervolgens de puck achter Brodeur.

Doan was de gene die het karwei afmaakte voor de Canadezen, met 34 seconden gespeeld te hebben schoot hij Canada naar de overwinning.
© Copyright 2003-2004 CoolNHL.nl. Niets van deze site mag zonder toestemming van CoolNHL.nl gebruikt worden. Alles is en blijft eigendom van CoolNHL.nl en hun respectievelijke eigenaren tenzij anders is aangegeven.