Adverteren via Kliks.nl
 
» Home
» Archief
» Columns
» Schema & Uitslagen
» Stand
» Stats
» Spelers
» Teams
» Trades
» Geblesseerd
» Forum
» Contact
Zullen er meer NHL'ers naar Nederland komen?
 Ja
 Nee
 Misschien
 
Nipte overwinning Finland
12/09/2004 - De eerste halve finale wedstrijd van de World Cup of Hockey ging tussen Finland en verdedigend WCOH kampioen Amerika. In St. Paul, Minnesota werd de wedstrijd pas in de laatste periode beslist door Saku Koivu.

Beide teams speelde heel afwachten hockey, wachten tot de tegenstander een fout maakte. Saku Koive vond een fout en met nog 3.54 op de klok schoot hij de 2-1 binnen om zo de winst naar Finse zijde te trekken.

“We wisten waar we tegen speelde, ze speelde heel defensief,” zij team captain Chris Chelios die waarschijnlijk zijn laatste interland heeft gespeeld.

Amerika stond tot 15 minuten voor het eindsignaal met 1-0 voor. Ondanks de slechts 12 schoten op doel wisten de Finnen toch nog voor een stunt te zorgen.

“Het Finse team bevriest meestal in dit soort situaties,” aldus coach Raimo Summanen. “Dit is echter een grote stap in het Finse ijshockey.”

De Finnen wist slechts 1 keer een groot toernooi te winnen toen ze in 1995 het WK wonnen.

Doug Weight was de gene de die de Amerikanen een voorsprong gaf, via een power play situatie. Op aangeven van Scott Gomez passeerde hij Miikka Kiprusoff halverwege de 2de periode.

“Als ik de gene was die de scorings kansen mocht tellen hadden wij er waarschijnlijk 6 en zij 3,” aldus coach Ron Wilson. “Kipper was daar wanneer ze hem nodig hadden, maar ik denk dat we niet genoeg druk op hen uitvoerde. Dat is ook een plus punt aan hun zijde, ze speelde een puike defensieve wedstrijd en wachten gewoon af tot wij een fout maakte.”

Goalie Esche noemde beide doelpunten waardeloos. Olli Jokinen tikte een los liggende puck in het doel vroeg in de 3de periode. Teppo Numminen’s schot werd van richting veranderd door en daar door kwam de puck recht voor de schaatsen van Jokinen te recht.

De 2de werd door Ossi Vaananen voorbereidt, hij schoot de puck op doel, dat dachten zowel Esche als Koivu die bij de rechter doelpaal stond.

Koivu rommelde wat met de puck maar had nog zee’en van tijd om de puck achter Esche te plaatsen Brain Leetche en Tony Amonte waren echter veel te laat om de vrije Koivu van de puck af te houden.

“We waren onze complete man dekking kwijt op het einde,” zij Wilson.

In de eerste periode werd er vooral hard gespeeld door de Finnen, die waarschijnlijk wel het meest fysieke team zijn uit Europa, ze houden er van om een hit uit te delen. Ondanks de 7 schoten op doel werd er niet gescoord.

De Amerikanen namen echter het iniatief toen men uit de kleedkamers kwam en voerde de snelheid op. Jason Blake had een breakaway maar kon echter wederom zijn kans niet verzilver, eerder dit toernooi wist hij een penalty shot ook niet te benutten.

Finland mag nu aantreden in de finale tegen Canada dat Tsjechië versloeg zondag avond.
© Copyright 2003-2004 CoolNHL.nl. Niets van deze site mag zonder toestemming van CoolNHL.nl gebruikt worden. Alles is en blijft eigendom van CoolNHL.nl en hun respectievelijke eigenaren tenzij anders is aangegeven.