|
|
|
21/11/2004 - Voor praktisch elke ijshockeyliefhebber wordt de naam Mark Messier automatisch geassocieerd met het woord leiderschap. Het beste in de herinnering ligt zijn garantie voor de overwinning in Game 6 van de Eastern Conference Finals in 1994.
|
|
Mark Messier: Een ware leider (rechts)
|
|
Een van de meest memorabele Stanley Cup momenten en het maakte van Messier, meer dan hij al was, een legende. Het plaatste de New York Rangers captain in het illustere gezelschap van sporticonen als Joe Namath en Muhammad Ali, die lege beloften spuwden in tijdloze zeeën van grootheid.
Messier scoorde uiteindelijk drie derde periode doelpunten om een vroege 2-0 achterstand tegen New Jersey in Game 6 ongedaan te maken en een Game 7 te forceren. De Rangers wonnen die wedstrijd uiteindelijk in een historische thriller met twee overtime´s op weg naar hun eerste Stanley Cup in 54 jaar.
Hij scoorde ook nog eens de Cup-winning goal in de zevende wedstrijd tegen Vancouver om een van de meest historische ´´championship-runs´´ in de NHL historie met een klapper te bevestigen. Meer dan twee miljoen mensen liepen in Manhattan uit om de overwinning te vieren.
Messiers garanties en het consequent waarmaken ervan gaf genoeg om over te schrijven. Het maakte hem echter geen goede leider, het plaveide eerder de weg naar zijn plaats in ijshockey historie als een van de beste captains aller tijden.
Critici zullen zeggen dat Messiers leiderschapskwaliteiten zijn vervaagd en verdwenen sinds die lente van 1994. Het moet gezegd worden, zijn teams in Vancouver en daarna zijn high-profile terugkeer naar New York zijn allemaal hopeloos mislukt in het feit dat ze zich niet hebben weten te plaatsen voor de playoffs van 1997 tot 2004. Echter, puur gekeken naar zijn prestaties en de verklaringen van teamgenoten en coaches is het werk van the Moose als topsporter, en in het bijzonder zijn leiderschapskwaliteiten, nog steeds even imponerend als het krachtige dier waar hij zo liefkozend naar is vernoemd.
Omdat de 1994 Cup Run bij velen nog zo vers in het geheugen ligt, vergeten veel mensen dat Messier zich al vroeger had gevestigd als speler waar anderen zich graag aan optrokken.
In 1984, toen Edmonton zijn eerste Cup won, was het Messier en niet Wayne Gretzky die de playoff MVP eer verdiende.
Toen Gretzky in 1988 naar Los Angeles werd afgescheept werd van de Oilers verwacht dat ze zouden vervagen in de vergetelheid. Twee jaar later echter was het Messier, met de C op zn shirt, die wederom Lord Stanley omhoog hield. Hij eindige op de tweede plek in het topscorerklassement net achter Gretzky en de 29-jarige won zijn eerste Hart Trophy.
Messier won wederom een Hart Trophy in 1992 nadat hij naar New York was verhuisd, waar hij meteen werd verwelkomd met het aanvoerderschap van het sportief geplaagde team op Broadway. Hij was wederom een MVP finalist het jaar nadat de Rangers hun Stanley Cup droogte hadden beëindigd.
De eerste man die twee teams naar kampioenschappen aanvoerde, is overduidelijk een van de beste two-way spelers ooit. Ondanks het feit dat hij zijn teamgenoten in Edmonton volgde met het bijeen scoren van indrukwekkende puntenaantallen (hij is no. 2 achter Gretzky, dus voorbij Gordie Howe op de all-time punten lijst sinds 2003), was Messier altijd aanwezig aan beide kanten van het ijs.
The Moose is tijdens zijn carrière vier keer geschorst, inclusief een schorsing van 10 wedstrijden in 1984-85 voor het verbrijzelen van Jamie Macouns kaak in een gevecht dat hij was begonnen.
Voormalig NHL coach Jacques Demers zei eens dat wanneer Messier los ging het haast onmogelijk was hem te stoppen en wijlen Bob Johnson, die coachte in Calgary, rekende Messier tot spelers als NFL-legende Jim Brown. Hij is een wild beest met finesse, zei Johnson.
Zijn imponerende blik en angstaanjagende uitstraling zijn intimiderend voor tegenstanders, scheidsrechters en teamgenoten.
Het is welbekend dat Messier de kleedkamer van de Rangers opnieuw inrichtte zodat niemand aan zijn doordingende blik kon ontsnappen, maar wist ook dat met het aanvoeder zijn grotere verantwoordelijkheden kwamen dan puur het uitfoeteren van rookies. (en zodoende de media voeden met roddels)
Messier stond, en staat nog steeds bekend als het schoolvoorbeeld van een ultieme teamleider.
Adam Graves, een gentleman en ware leider zelf, speelde lange tijd met Messier samen en achtte hem zeer hoog. Tony Amonte noemde Messier de beste hockey captain ooit.
Toen Messier terugkeerde in New York na een drie jaar durend avontuur in Vancouver gaf Rangers captain Brain Leetch op de persconferentie aan Messier zijn jersey met zijn traditionele nummer 11 op de achterkant terug, en een grote C op de voorkant.
Het initiatief van de sympathieke verdediger bracht Messier tot tranen.
"He would be our leader regardless of what's on his shirt,"
zei Leetch. Dat zegt genoeg.
|
|
|
|
|
|
|
© Copyright 2003-2004 CoolNHL.nl. Niets van deze site mag zonder toestemming van CoolNHL.nl gebruikt worden. Alles is en blijft eigendom van CoolNHL.nl en hun respectievelijke eigenaren tenzij anders is aangegeven.
|
|