» Home
» Archief
» Columns
» Schema & Uitslagen
» Stand
» Stats
» Spelers
» Teams
» Trades
» Geblesseerd
» Forum
» Contact
Moeten Bettman en Goodenow blijven?
 Alleen Bettman
 Alleen Goodenow
 Allebei blijven
 Geen van beide
 
St. Louis op alles voorbereid
19/05/2004 - Martin St. Louis heeft al vaak genoeg in zijn carriere met de rug tegen de muur gestaan om in elke situatie, hoe belabberd ook, met een ontsnappingsplan te voorschijn te komen.

Martin St. Louis & John Tortorella
Iedereen kent de basis van St. Louis’ idols-achtige sprint naar superster. Hij is een speler die vele horden is overkomen – zijn gebrek aan lengte, nooit is gedraft en zomaar weggewuifd door het eerste NHL team waar hij onderkomen vond – en nu is uitgegroeid tot een van de allerbeste spelers in de NHL.

Hij won niet alleen de punten-race in het regular season, hij is ook nog finalist voor de Hart Trophy, de prijs voor League MVP (Most Valuable Player).

St. Louis is, zonder overdrijven, het uithangbord van de Tampa Bay Lightning, een team dat nu slecht één overwinning verwijderd is van het bereiken van de Stanley Cup Finals voor de eerste keer in de geschiedenis van de club.

St. Louis’ vasteberadenheid is het perfecte schoolvoorbeeld van hoe coach John Tortorella als kapitein zijn ‘’Lightning’’ schip navigeert richting onbekende wateren.

Maar, wie denkt dat St. Louis tevreden is met zijn pas bereikte superster-satus en het feit dat hij wordt bewonderd en geprezen door praktisch iedere NHL-speler, die heeft het mis. Martin St. Louis wil de Stanley Cup, het ultieme doel voor iedere ijshockeyer.

Om dat doel te bereiken – om dat ene beslissende duel tegen de grotere en gemenere Philadelhpia Flyers te winnen - weet St. Louis dat hij boven zichzelf zal moeten uitstijgen, beter dan die speler met slechts één goal in de laatste negen wedstrijden.

Hij zal beter moeten zijn dan de speler met maar liefst 15 punten in Tampa Bay’s eerste 14 playoff wedstrijden. Ja, zélfs beter dan de briljante Martin St. Louis die we zagen in game 3 van de Eastern Conference Finals tegen Philadelphia waar hij met absoluut geniale individuele acties de twee beslissende goals scoorde en de wedstrijd besliste.

‘’Ik denk dat elke speler bij een nieuwe playoff serie zal proberen zichzelf te forceren beter te spelen en zal proberen het verschil te maken, maar soms moet je het echt gewoon zelf doen en niet wachten op iemand anders om de klus te klaren,’’ zegt St. Louis. ‘’ Als ieder voor zich die verantwoordelijkheid neemt dan zal hopelijk iemand ook echt dat verschil kunnen maken. Dat is iets, wanneer je een speler bent die de meeste ijstijd krijgt en je de speler bent waar in veel situaties op vertrouwd wordt, waarbij je die druk nodig hebt om goed te presteren.’’

‘’Je wilt het verschil maken. Ik denk dat we bij ons veel spelers hebben die dat verschil willen maken. Het is gewoon een kwestie om het dan ook daadwerkelijk te doen.’’

Frequente linemate Brad Richards maakte het verschil in Game 5. De jonge center, die St. Louis zal vergezellen in team Canada tijdens de World Cup deze zomer, scoorde twee power-play goals - waaronder de game-winner - waardoor Tampa Bay met 4-2 van Philadelhpia won die nou op de rand van uitschakeling staan.

St. Louis was blij voor Richards, maar wil nou weer zelf de held zijn. Het is niet uit egoisme. Hij hoeft echt niet elke keer zelf in de spotlight te staan, maar begrijpt dat waneer hij uitblinkt, dat het beste is voor het team.

Torotella, die overal in de Lightning kleedkamer ‘’motivational’’ stickers heeft laten hangen als ‘’Safe is Death’’, en ‘’Good is the Enemy of Great’’ verlangd niets minder van St. Louis.

Nadat, in Game 3, Keith Primeau de achterstand voor de Flyers vroeg in de derde periode van 2-0 naar 2-1 verminderde, gebruikte St. Louis een fantastische ‘’head-man’’ pass – in het gezicht van bikkelharde verdediger Danny Markov – waardoor hij linemate Vincent Lecavalier wegstuurde op de breakaway die met een hard schot het Philadelphia publiek tot stilte bracht en met hen het sprankje hoop die de Flyers nog hadden op een overwinning.

Later zette St. Louis ook de ‘’insurance’’ goal op door Richards vrij te zetten voor de uiteindelijke 4-1 score.
‘’Als zij eenmaal die eerste tegengoal scoren is het uiteraard een belangrijk moment voor ons om meteen een antwoord terug te geven en het was dan ook een fantastische actie van Marty’’, zegt Tortorella. ‘’Marty speelde in de eerste helft van de wedstrijd vooral tegen zichzelf, maar de beste spelers maken de grote acties pas op de momenten dat het echt moet en ik vond die actie absoluut een belangrijk moment.’’

St. Louis toverde geen van zulke heroische momenten uit de hoge hoed in Game 4, een 3-2 nederlaag die de serie gelijktrok. Hij speelde goed in game 5, maar had slechts één assist op de empty-net goal van Tim Taylor.

Martin St. Louis zal ongetwijfled hongerig zijn naar een nieuwe mogelijkheid op heldendom in de meest belangrijkste wedstrijd voor de Tampa Bay Lightning… ooit.

Afgaande op zijn voorgaande prestaties – niet alleen dit seizoen, maar tijdens zijn lange en kronkelige weg richting NHL stardom – lijkt het niet wijs te wedden tegen Martin St. Louis voordat vanavond alles is gezegd en gedaan.
 
© Copyright 2003-2004 CoolNHL.nl. Niets van deze site mag zonder toestemming van CoolNHL.nl gebruikt worden. Alles is en blijft eigendom van CoolNHL.nl en hun respectievelijke eigenaren tenzij anders is aangegeven.