Adverteren via Kliks.nl
 
» Home
» Archief
» Columns
» Schema & Uitslagen
» Stand
» Stats
» Spelers
» Teams
» Trades
» Geblesseerd
» Forum
» Contact
Is een verkort seizoen nog de moeite waard?
 Ja
 Nee
 
Patrick Roy in een oogwenk
02/01/2005 - Niemand zou in een oogwenk moeten worden beschouwd als ‘de beste ooit’’. Dit geldt zeker ook voor Patrick Roy die, nog steeds, geacht wordt als de beste goalie ooit.

Patrick Roy & Peter Forsberg
Het toeval wil dat die ‘’oogwenk’’ nu net voorkomt in een van die verhalen die Roy’s grootheid, of noem het zijn aura en charisma, het beste demonstreert.

Ver in overtime in Game 4 van de Stanley Cup Final van 1993 tussen de Montreal Canadiens en de Los Angeles Kings (geleid door Wayne Gretzky), werd Roy lastig gevallen op het randje van de crease door Tomas Sandstrom. Scherpschutter Luc Robitaille vuurde een schot af en Roy maakte een sensationele redding. Hij keek op en gaf Sandstrom een knipoog. Dankzij live televisie ging die oogwenk de hele wereld over.

Roy en de Habs wonnen Games 4 en 5, en stelde daarmee een onverwachte Stanley Cup Championship zeker voor de meest succesvolle hockeyclub ooit. Roy won de Conn Smythe Trophy (Playoff MVP), zijn tweede van de in totaal drie voordat hij na het seizoen 2002-03 de schaatsen aan de wilgen hing.

Op dat punt in de lente van 1993 won Roy (een record van) 11 playoffs duels achter elkaar. Hij won dat seizoen ook niet minder dan 10 overtime wedstrijden. En hij knipoogde.

De knipoog vertelde Sandstrom en Robitaille, en in feite alle andere NHL-spelers die ooit Roy’s pad kruisde, dat hij simpelweg niet kon worden overkeken.

‘’ik wist dat Sandstrom een hoop schoten aan het lossen was, maar tot niets leidde’’, zei Roy naderhand. ‘’En ik wist dat hij me niet ging verslaan’’.

Hij heeft misschien niet altijd gewonnen (zijn eens zo fenomenale glove-hand reactie was wel heel erg langzaam toen de Detroit Red Wings Roy’s goal bestookte met schoten, waardoor de Colorado Avalanche uit het toernooi werden geknikkerd in de Western Conference final van 2002), maar hij wist dat tijdens de avonden als het er echt om spande, hij de klus kon klaren. En dat wisten zijn tegenstanders ook.

Patrick Roy speelde in meer wedstrijden dan welke goalie dan ook (1,029) en had de meeste winstpartijen (551).

Misschien zullen die records ooit worden geëvenaard of gebroken. Misschien ook niet. Uiteindelijk zijn dat toch slechts statistieken die verhullen waar het echt om gaat: Roy was de beste ‘’money-goaltender’’ aller tijden.

De statistieken zeggen het. Zo ook de herinneringen.

Hij speelde in 247 playoff wedstrijden, een playoff record. Zijn 23 shutouts daarin zijn dat ook.

Zijn 151 playoff overwinningen zijn ook nog een record.

De meeste waarschijnlijke goalie om Roy’s records te breken is Martin Brodeur, die op dit moment 84 playoff overwinningen op zijn naam heeft en die, mits hij dit niveau van consistentie kan voortzetten, over zes of zeven seizoenen voorbij de cijfers van de legendarische Roy kan streven. Brodeur is daarbij ook op weg om Terry Sawchuk's record qua aantal shutouts in hetzelfde aantal resterende seizoenen te breken.

Echter, met Patrick Roy’s toejuichingen jegens de plannen van de NHL om de goalie-equipment drastisch te verkleinen en zo het spel aantrekkelijker te maken (een standpunt dat hij ‘’toevallig’’ heeft ingenomen ná zijn pensioen), zou het wel eens kunnen zijn dat de records daardoor veilig blijven.

Niemand zou in een oogwenk moeten worden beschouwd als ‘de beste ooit’’. Roy is een legendarische goalie maar er zijn ook anderen die hun aandeel opeisen in het debat over wie de beste aller tijden is. Was het misschien Dominik Hasek (fantastisch bij een gemiddeld Buffalo team), of misschien wel Sawchuk, de man die Roy passeerde als ‘’meest winnende’’-goalie ooit.

De Concurrentie:

Dominik Hasek begon zijn NHL carriere pas op zijn 25e en was pas eerste keus op zijn 28ste. Daarna won hij zes Vezina Trophies spelend voor de middelmatige Buffalo Sabres.

Hasek’s genialiteit op de Wereldkampioenschappen van 1989 demonstreerde dat hij klaar was voor zijn NHL debuut. Hij arriveerde echter in Chicago in 1990 waar coach Mike Keenan oogkleppen op had voor het talent van Hasek.

om te vergelijken; Roy maakte zijn NHL debuut bij de Habs in 1985 op zijn 19e. Zou Hasek nog zes tot negen jaar in de NHL spelen en de cijfers van de Montreal goalie zouden worden verpletterd.

Feit: Hasek won twee hart Trophy’s tegenover nul van Roy en zes Vezina’s tegenover de drie van Roy.


Het meest indrukwekkende van Roy echter, wat uiteindelijk het kaf van het koren scheidt als het gaat om grootheden van het verleden en het heden met elkaar vergelijken, zijn de winstpartijen.

Roy’s totaal aantal winstpartijen, zowel in de regular season als in de playoffs, zijn bereikt bij zowel the good, the bad and the ugly als we spreken over Roy’s NHL teams.

Roy won twee Stanley Cups met een gemiddeld Montreal team en hij won er daarna nog twee met het sterrenensemble uit Denver, de Colorado Avalanche.

Hij leek ook altijd op zijn best wanneer alles de andere kant op wees.

Legendarisch is inmiddels zijn optreden als rookie in 1986 toen hij een 1.92 goals-against average noteerde in 20 playoff wedstrijden toen de Habs Boston verraste in de eerste ronde en toen Hartford versloegen in overtime van de division final en route naar een Stanley Cup.

In 1993 stond coach Jacques Demers onder gigantische druk om Roy eruit te halen nadat de Habs de eerste twee wedstrijden van de eerste ronde verloren tegen Quebec. Demers deed het niet, en Roy vertoonde vervolgens een van de mooiste staaltjes van playoff netminding ooit.

In de Stanley Cup Final van 2001 kwam Roy terug met een shutout na een verloren Game 5 (4-1) tegen de verdedigend titelhouder New Jersey Devils, en liet er slechts één toe in de beslissende wedstrijd. Roy gaf geen wenk. En dat was niet nodig ook.
 
© Copyright 2003-2004 CoolNHL.nl. Niets van deze site mag zonder toestemming van CoolNHL.nl gebruikt worden. Alles is en blijft eigendom van CoolNHL.nl en hun respectievelijke eigenaren tenzij anders is aangegeven.