» Home
» Nieuws
» Columns
» Schema & Uitslagen
» Stand
» Stats
» Spelers
» Teams
» Trades
» Geblesseerd
» Forum
» Specials
» Colofon
» Contact
Mister Ranger
Voor Harry Howeel, is het alsof de datum is versteend: 24 Mei 1990. Howell onthoud die datum alsof het zijn geboortedatum is, de datum dat de 1989-90 Edmonton Oilers de Stanley Cup wonnen, en Howell kreeg zijn naam op de meest bekende cup van de sportwereld.

“Geloof me, je vergeet nooit de datum dat je, je eerste Stanley Cup wint,” zei Howell. “Dat is iets dat voor altijd in je hoofd blijft hangen.”

Howell was een scout voor de Oilers toen hij deze cup won, een handtekening op een carrière dat was uitgerekt over 21 NHL seizoenen en 1.411 NHL wedstrijden. Onder de verdedigers, alleen Larry Murphy, Ray Bourque, Tim Horton en Scott Stevens hebben meer wedstrijden gespeeld dan Howell.

Voor 17 seizoenen, 1.160 wedstrijden, Harry Howell was “Mr. Reliable” voor de New ork Rangers. Niemand, niet Rod Gilbert, niet Walt Tkaczuk, niet Ron Greschner speelde meer wedstrijden voor de Rangers als Harry Howell. Het record stond voor meer dan 30 jaar, en is waarschijnlijk alleen binnen handbereik voor Brian Leetch.

Cool en efficiënt, Howell patrouilleerden over de blauwe lijn van de Rangers, dat begon in 1952, en leidde als een voorbeeld. Zijn stijl was glad, niet afwisselend maar precies gelijk. Hij zat bij de eerste All Stars in 1967, won de Norris Trophy als de NHL´s top verdediger, en speelde in 7 All Star wedstrijden.

Met het winnen van de Norris Trophy, liet Howell zien dat hij een echte expert is.

“Ik ben blij dat ik dit jaar won (1967),” zei Howell, “Want ik denk dat iemand anders het gaat winnen voor de volgende 10 jaar.”

De “andere” was superster Bobby Orr van de Boston Bruins, die de Norris Trophy voor 8 jaar achter elkaar won. De fans, pers en het team eerde Harry Howell op 25 januari 1967 met cadeau´s en een auto. Het was de “beste” avond van zijn carrière. Tot dat hij de Stanley Cup won op 24 Mei 1990.

Na zijn dagen bij de New York Rangers, speelde Howell voor de Oakland Seals en de Los Angeles Kings, plus voor nog 3 verschillende teams uit de oude World Hockey Association. Bij elkaar, speelde hij 1.581 wedstrijden in de grote competitie. Hij was ook GM voor de Cleveland Barons en coachte de Minnesota North Stars voor een tijdje.

Howell werd toegevoegd bij andere helden in de Hockey Hall of Fame in 1979, een eer die maar voor een verscheiden aantal spelers is weggelegd.

Is er nog een “onvergeetbare” nacht voor Harry Howell in de toekomst? Misschien als de Rangers het nummer van Harry Howell, nummer 3, uit de lineup halen en aan het plafond hangen. Samen met oud teammaten Rod Gilbert en Eddie Giacomin.

Nog een Stanley Cup? “Hey, we zijn er mee bezig,” zegt hij, “maar ik heb nog altijd de eerste.”

Vandaag de dag is de 69 jarige Howell scout voor de New York Rangers. Howell en zijn vrouw wonen in zijn “thuis plaats” Hamilton, Ontario.
 
18 Mei 2004
 
© Copyright 2022 CoolNHL.nl. Niets van deze site mag zonder toestemming van CoolNHL.nl gebruikt worden. Alles is en blijft eigendom van CoolNHL.nl en hun respectievelijke eigenaren tenzij anders is aangegeven.