» Home
» Nieuws
» Columns
» Schema & Uitslagen
» Stand
» Stats
» Spelers
» Teams
» Trades
» Geblesseerd
» Forum
» Specials
» Colofon
» Contact
Phil Esposito
Phil Esposito heeft ze zien komen, en ze weer zien gaan. Machtige lijn combinaties die de mooiste goals maakte en zo zorgde voor kleurrijke bijnamen.

De laatste powerlijn uit de NHL is de ´´Legion of Doom´´ lijn dat bestond uit John LeClair, Eric Lindros en Mikael Renberg. De New Jersey Devils wonnen de 2000 Stanley Cup met grote dank aan ´´The A Line´´ Jason Arnott, Patrik Elias en Petr Sykora.

De bijnamen zijn een deel van het ijshockey – de Kraut Line uit Boston, de LCB lijn uit Philidelphia, de French Conection uit Buffalo en de Long Island Lighting Company uit Long Island.

Esposito, een van de meest scorende spelers uit de geschiedenis van de NHL, speelde in een soort gelijke lijn in zijn tijd met de Bruins. Maar de Esposito, Wayne Cashman en Ken Hodge trio had geen bijnaam, alleen de statistieken.

´´Ik denk,´´ zei Esposito, ´´dat wij net zo effectief waren.´´

Esposito staat zelf op een voetstuk in de geschiedenis van de NHL. Hij speelde in totaal 18 jaar, waarvan 8 en een half seizoen voor Boston. Hij scoorde 717 goals, dat is de 4e plek in de lijst met meeste goals aller tijde. Hij staat met dit resultaat achter Wayne Gretzky, Gordie Howe en Marcel Dionne. Zijn 1.590 punten plaatsen hem in de top 10 aller tijde. Hij herschreef de recordboeken toen hij in 1968 de eerste speler was die meer dan 100 punten gehaalden in een seizoen. Hij scoorde 2 seizoenen achter elkaar 76 goals, een record dat vast stond totdat Gretzky 92 goals maakte in 1981. Hij won met de Bruins de Stanley Cup in 1970 en 1972 en met Team Canada de gouden medaille in 1972 tegen de Soviet Unie.

In zijn tijd, vond hij zowat de betekenis ´´het slot´´ uit, hij stond aardig zijn mannetje voor het goal van de tegenstander. Uiteindelijk eindigde hij zijn carrière in New York, waar hij het team naar een Stanley Cup finale tegen Montreal leidde, maar zijn hart bleef in Beantown. En Boston houdt van hem.

Het moment dat hij zelf geweldig vindt is toen Ray Bourque zijn No. 7 af gaf in 1987 zodat het shirt van Esposito aan het plafond van het stadion kon worden gehangen.

´´Het maakt mij niet uit of ik in de Hall of Fame terecht kom of niet. Mijn droom was om ooit mijn shirt aan het plafond van Boston Garden te zie hangen.´´

Esposito en Hodge kwamen samen naar Boston toe vanuit Chicago. ´´En toen Cashman bij het team werdt toegevoegd vanuit de minors, klikte het meteen als Renberg, LeClair en Lindros.´´

´´We waren in totaal 6 jaar samen,´´ zei Esposito. ´´We scoorde echt heel veel. Heel vaak worden de lijnen door elkaar gegooid als sokken door coaches. Onze coach deed dat nooit.´´

Het is toch wel gek dat Phil het heeft over door elkaar gooien als sokken. Hij had namelijk een reputatie als iemand die constant spelers kocht en weer verkocht toen hij general manager was bij de Rangers en Tampa Bay Lightning. Hij kreeg zelfs de bijnaam ´´Trader Phil´´.

´´Sommige mensen vergeten dat ik 6 jaar voor de Rangers heb gewerkt voordat ik general manager werd. Dus ik wist wie de goede en wie de slechte spelers waren. En ik deed de slechte spelers weg.´´

Hij geeft wel toe dat hij 1 fout heeft gemaakt. ´´Don Maloney. Ik deed hem weg omdat de coach hem haate, en ik heb geluisterd naar die stomme coach. Maar dat doe ik nooit meer,´´ zei hij.
 
14 April 2004
 
© Copyright 2022 CoolNHL.nl. Niets van deze site mag zonder toestemming van CoolNHL.nl gebruikt worden. Alles is en blijft eigendom van CoolNHL.nl en hun respectievelijke eigenaren tenzij anders is aangegeven.